PROGRAMES PER A PERSONES AMB AUTISME AL MUSEU BLAU


El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és un trastorn neurològic que afecta la percepció i al processament de la informació. Es presenta amb una prevalença d’1 de cada 100 naixements. El diagnòstic inclou un col·lectiu molt divers de persones que mostren una alteració significativa en el desenvolupament de les habilitats de comunicació, llenguatge i relació social, sent un trastorn permanent que persisteix al llarg de la vida. Les persones amb TEA són ciutadans de ple dret especialment vulnerables per la seva diversitat pel que és important garantir els suports necessaris en tots els àmbits per a la inclusió educativa, laboral i social.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha signat un conveni amb l’Associació Aprenem, una associació que va néixer per iniciativa d’un grup de famílies amb l’objectiu de reivindicar els drets dels seus fills i filles i per defensar una atenció adequada a la seva especificitat. Entre els objectius de l’Associació, es troba promoure la inclusió escolar, laboral i social així com  la vida independent de les persones amb TEA i oferir a les famílies suport i acompanyament.

Fruit de la col·laboració entre l’Associació i el Museu, s’han produït les primeres icones que té el Museu adreçades a persones amb autisme. Aquestes s’han situat a l’entrada d’un  espai molt especial, el Niu de Ciència, un espai destinat a escoles i  les famílies, per infants de 0 a 6 anys, que té com a objectiu promoure i, sobretot, gaudir de la ciència a través de la descoberta, l’activitat espontània i el joc. Així mateix s’ha elaborat un document visual que l’educador/a projecta perquè les persones amb autisme que participin en tallers del Niu de Ciència entenguin què és i que s’hi pot fer.

1. Imatges del document que l'educador/a projecta quan es fan tallers dirigits a persones amb autisme
2. Icones situades a l'entrada del Niu de Ciencia


Marta Ponseti
Programes Públics
Museu Blau






Comentaris