QUAN LA CERÀMICA ACOMPANYA LA VIDA HUMANA: D’OBRA

CERÀMICA APLICADA A L’ARQUITECTURA AL MUSEU DEL DISSENY DE BARCELONA.
FINS AL 29 DE GENER DEL 2017

Aquesta exposició combina obres contemporànies i antigues provinents de països de la Mediterrània i Orient Pròxim: península Ibèrica, Itàlia, Grècia, Turquia, Egipte, Iran ... i fonamentalment Mesopotàmia: l’actual Kuwait, Iraq i Síria, en un arc temporal que va del 9000 a C. fins avui.
 
Trobarem també obres d’art contemporànies on copsar la capacitat de l’art de provocar la reflexió, al costat de peces arqueològiques antigues.
 
Per a fer accessibles els continguts al màxim nombre de persones hem volgut diversificar els canals de comunicació de l’exposició i hem seguit aquesta filosofia de multiplicació dels llenguatges per acompanyar les diversitats funcionals. 
 
Aquestes són algunes de les idees presents en l’exposició que es condensen en les peces per a l’exploració tàctil, el relat del comissari que les acompanya en MP3 i el llibret en Braille i grans caràcters que serveix de guia.
  • A la terra fem els espais habitables i humans i la casa és d’aquests el més personal, el que ens representa. 
  • Des de temps antics per l’observació del cicle de la vida, hem associat a l’argila idees que li confereixen propietats regeneratives: cuida de la vida dels que habiten una casa perquè conforma cases “vives”. 
  • Podem observar la història de les construccions en les escletxes i petites pèrdues de material de les peces que parlen d’un passat compartit amb els éssers humans que hi residien. També en aquesta imperfecció de cada maó per la seva cuita o manipulació, quan estem a prop d’ells, fa que ens sentim en un territori humà i pròxim.
  • Totes les peces d’una construcció es poden fer d’argila des dels fonaments fins a la teulada. El maó és reproduïble de forma seriada i se suma fins a l’infinit, dóna lloc a construccions en les quals es conquereix l’espai i a això li acaba corresponent una conquesta del temps, una segona revolució en uns edificis que s’adeqüen a la vida de les famílies en diverses biografies consecutives i la possibilitat de la planificació del futur és origen del concepte “futur”.
  • L’argila ha permès fer els elements amb els quals se sol·licita la protecció activa dels “deus”: agents poderosos amb els quals es combat el perill de forma simbòlica per a després, lliures de perills, poder entregar-nos a un viure quotidià benefactor.
  • Observem com fa volar la imaginació la ceràmica vidriada. En la ceràmica es posa en joc: la terra, l’aigua, l’aire i el foc. Aquesta s’endureix de vegades per efecte del sol o la cocció, però una segona cocció, si la temperatura és suficientment alta, fa sorgir la vitrificació que la fa semblant als materials preciosos. Les qualitats higièniques i climatitzadores s’acompanyen de la capacitat imaginaria d’encendre la imaginació pel color, el disseny, les repeticions i els ritmes, les simetries i composicions.
També veurem bons exemples que ens envolten, de l’ús de la ceràmica en la construcció, així com farem crítica de l’època recent en què es va construir sense “solta ni volta”.
 
Durant aquests mesos hivernals podeu visitar l’exposició D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectura al Museu del Disseny de Barcelona. Esperem que tingueu tantes ganes de venir com nosaltres que vingueu! Hem preparat visites per a tot tipus de públic tenint en compte les necessitats i característiques de tots els visitants. Els continguts que s'expliquen a la visita són senzills i interessants, utilitzant un llenguatge planer. Els audiovisuals tenen subtítols, i reservant amb anterioritat us atendrà personal amb coneixement de llengua de signes en una visita guiada amb les adaptacions adequades.
 
Esperem que us interessi i us agradi!
 
Carme Planas i Viladoms
Museu del Disseny de Barcelona

Comentaris