MIRAR I ESCOLTAR AMB ELS DITS

  VISITA GUIADA AL MMB PER A PERSONES AMB SORDCEGUESA


Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Sordceguesa, el passat 27 de juny, el Museu Marítim de Barcelona conjuntament amb la ONCE va organitzar una visita guiada a un grup de persones sordcegues a una selecció de les embarcacions exposades a l’MMB. Aquestes persones portaven el bastó amb franges vermelles i blanques, la nova eina que utilitzen per a ser identificats a diferents països europeus.

L’activitat era un repte per l’enorme dificultat de fer accessible les col·leccions exposades a persones que tenen una doble deficiència sensorial i pel fet de ser un grup heterogeni en quant a les necessitats comunicatives: la doble deficiència visual i auditiva la tenen persones amb restes de visió o restes auditius, però també hi havia qui tenia una discapacitat auditiva i visual total. La feina dels guies intèrprets és fonamental per a l’accés a la informació de les persones sordcegues i és la clau de l’èxit de la visita: per a les persones amb restes visuals es transmet usant la llengua de signes ben a prop de les persones sordcegues; a les persones amb restes auditius parlant de prop i amb to alt; mentre que les persones amb sordceguesa total reben la informació mitjançant la llengua de signes o les lletres de l’abecedari interpretades al palmell de la mà o bé amb la dactilologia. En definitiva, cada persona té unes necessitats diferents i calia adaptar la visita de manera que fos accessible a cadascuna d’elles.

De les embarcacions tradicionals exposades a l’MMB es van seleccionar les més representatives i es va buscar la manera que la visita fos una experiència molt sensitiva: les persones sordcegues pogueren tocar cadascuna de les barques i fins i tot, gràcies a la col·laboració de l’equip de l’Àrea de gestió de les col·leccions i del coneixement de l’MMB, pogueren pujar damunt de les embarcacions per viure l’experiència d’estar a bord d’una barca i remar.

Com que el grup era nombrós, es decidí dividir-lo segons les necessitats comunicatives: un grup amb les persones amb restes auditius i l’altre amb les persones amb restes visuals i sordcegues totals. Els guies de cadascuna de les persones interpretava les explicacions dels conductors de la visita de l’MMB, que havien d’explicar per parts i esperar la traducció de l’intèrpret abans de continuar amb la narració, de manera que la visita és molt més llarga que l’adreçada a persones sense discapacitat.

Sens dubte que la part més emocional, la que va tenir més impacte, va ser la més sensorial, el poder tocar les embarcacions tradicionals i, sobretot, sentir l’experiència de poder pujar a una d’elles, a un patí de rems i remar tal i com ho fan els navegants amb aquest tipus d’embarcació.

Amb aquesta activitat, l’MMB participà en els actes de sensibilització del Dia Internacional de la Sordceguesa, amb el que es vol donar visibilitat a la societat de les persones que tenen aquesta doble deficiència sensorial i la seva necessitat de comunicar-se amb l’entorn. A Espanya hi ha més de 6.000 persones que tenen aquesta doble discapacitat.

 
Ismael Garcia
Teresa Soldevila
Museu Marítim de Barcelona

Comentaris