EL MUSEU OLÍMPIC I DE L'ESPORT, TREBALLANT PER L'ACCESSIBILITAT

Recentment, el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch està tractant d’arrencar projectes amb dues línies clares de treball: col·lectius amb problemes d’accessibilitat, i col·lectius propers geogràficament. Tots dos objectius prenen força en Aspace, l’Associació de la Paràlisi Cerebral, amb una de les seves seus a escassos metres del museu.

 De fet, els residents d’Aspace són un grup de visitants habitual al museu, que s’organitza en petites visites puntuals de cap de setmana. Així que un dia, des del museu, vam fer una trobada amb personal de la residència per buscar en què els podíem ajudar. D’aquestes reunions va sortir un esbós de projecte impulsat per Eli Narvaez, Bianca Palmisano i Anna Vidal, coordinadores de la residència, de lleure i d’esports d’Aspace respectivament. L’objectiu principal del projecte era encadenar un seguit d’actes entre els mesos de juliol i setembre amb la voluntat de fer visible l’existència d’esports adaptats.

Els esports adaptats són esports que, mitjançant alguna modificació reglamentària, d’equipació, de format, etcètera, poden ser practicats per col·lectius que, d’altra forma, no els podrien practicar. Un dels exemples més coneguts és la boccia, un esport similar a la petanca que consisteix en apropar el màxim possible les pilotes del propi equip a una pilota de color blanc. El juguen exclusivament persones amb paràlisi cerebral i disposen d’un conjunt d’elements adaptats als diferents nivells d’afectació.

Des del museu es va voler donar suport a aquesta iniciativa amb aquells elements que ens eren més propers: els objectes de la col·lecció i el coneixement de la temàtica esportiva. Així mateix, com comentàvem, s’han programat una sèrie d’accions per desenvolupar aquest projecte esportiu.

Maleta didàctica

Juntament amb Raül Vázquez, responsable de col·leccions del museu, i amb l’assessorament d’Eli Narvaez, la Bianca Palmisano i l’Anna Vidal, vam crear una maleta didàctica pensada per a introduir el museu fora de les seves pròpies instal·lacions. Al museu no disposem d’aules destinades a tallers així que vam creure interessant que fos la col·lecció la que s’apropés al públic amb l’objectiu de mostrar què es podien trobar en una futura visita al museu.

 Els diversos elements que vam triar, van ser seleccionats per a què donessin peu a comparar esports, així com adaptacions de diferents estris a la pràctica esportiva. També es van triar elements per parlar de Jocs Olímpics i Jocs Paralímpics. Tant la pràctica esportiva com l’olimpisme són els dos grans eixos temàtics del museu.

Vam comptar amb la col·laboració de la Federació Esportiva Catalana Paralítics Cerebrals que ens va donar un jocs de tres pilotes de boccia que ens van servir per a donar peu a què al taller de presentació, els usuaris d’Aspace expliquessin què era aquest esport i com es practicava.

D’altra banda, per poder parlar de la funció d’un museu, s’hi van incloure dues sabatilles de futbol: una dels anys 2000 i una de la dècada de 1920 acabada de restaurar. L’objectiu d’aquestes peces era, d’una banda, comparar l’evolució del calçat en futbol, i de l’altra parlar de les tasques de restauració que també afecten el material esportiu, per què es restaura i amb quins materials.

Xerrades

L’activitat promoguda des d’Aspace continuarà duent-se a terme a les diferents seus que l’associació té a Barcelona, i comptarà amb la presència d’esportistes d’alt nivell. L’Amal Tsouli i el Ferran Ribas, dos usuaris del CTO d’Aspace a Badalona i jugadors de la selecció espanyola de boccia, portaran a terme diferents xerrades als centres d’Aspace per explicar en què consisteix aquest esport i com és la seva experiència.

Seguiment dels JJOO RIO 2016

Durant els mesos d’agost i setembre d’enguany, des de la residència Aspace, s’organitzaran sessions per visionar les diferents competicions olímpiques i paralímpiques dels JJOO de Rio de Janeiro 2016. L’objectiu és facilitar l’apropament als esports dinamitzant espais i promovent la socialització dels usuaris, que podran reunir-se per veure les diferents retransmissions.

Jornada esportiva

Per tancar el projecte, a finals de setembre, es preveu una jornada esportiva a les pistes de l’estadi municipal d’atletisme Joan Serrahima, a la muntanya de Montjuïc. Durant la jornada, en la qual participaran usuaris d’Aspace així com professionals, es podrà gaudir de la pràctica esportiva organitzada en petites experiències o racons esportius.


Eli Narvaez
Bianca Palmisano
Raül Vázquez
Anna Vidal
Vàngelis Villar

Comentaris