IMATGES D'IMATGE


Us volem convidar a visitar el Museu del Disseny de Barcelona, que presenta fins al 30 d'abril l’exposició temporal Distinció. Un segle de fotografia de moda. La mostra està preparada per rebre un públic divers i oferir igualtat d’oportunitats a tothom gràcies a una accessibilitat que facilita la comprensió completa de l’exposició.

La nostra invitació s’adreça a tothom, tant a persones amb diversitat funcional visual com auditiva o cognitiva, coneixedors de la llengua de signes i persones que utilitzen aparells de radiofreqüència, usuaris de serveis de salut mental, persones amb mobilitat reduïda i públic en general, perquè visitin el museu de forma autònoma, en companyia o en una visita guiada, com prefereixin.

Les imatges ens parlen, de vegades directament, de vegades a través de les nostres referències. Aquest procés és el que volem acompanyar, perquè cadascú pugui gaudir de l’impacte intens i omnipresent de la fotografia de moda a cada època, dels models vitals que ens proposa amb contundència, i per fer-ne una reflexió, crítica i positiva, que ens acosti als ideals i les formes del llenguatge de cada generació.

El títol de l’exposició, Distinció, fa referència en primer lloc a l’elegància, però també a com ens diferenciem els uns dels altres. L’àmbit geogràfic de la mostra és Espanya, i es tracta de fotografies fetes en el marc temporal que és el segle xx, amb la intenció de contribuir a la difusió de la moda mostrant la important vinculació entre l’avantguarda artística, la moda i la fotografia a través d’una varietat d’imatges,. La fotografia va començar a incorporar-se a les revistes de moda a principis del segle xx, quan la tecnologia va facilitar la reproducció de les imatges, que, progressivament, van substituir les il·lustracions.

Les persones amb diversitat funcional visual tenen un conjunt de materials al seu abast que els faciliten la visita de forma autònoma. L’exposició es distribueix en set àmbits diferents que es recorren entre el punt d’entrada i de sortida al llarg de la visita, i que es reflecteixen en un mapa tàctil de referència. Alguns àmbits presenten unes vitrines a l’espai central senyalitzades a terra amb botons podotàctils, en les quals s’exposen algunes revistes de cada època en què es van publicar les imatges exposades originalment. Els tres primers àmbits són cronològics, i a partir del quart, que correspon als anys seixanta, es desplega una gran diversitat d’imatges segons concepte que les engloba com a «Paisatges», «Identitat i diferència», «Escenificacions i ficcions».

Cada àmbit ofereix l’exploració sensorial d’una de les imatges exposades. La situació de cada imatge s’indica al plànol, que s’obté, juntament amb la introducció a l’exposició i l’explicació del funcionament de l’aparell d’àudio, al taulell d’informació que es troba a l’entrada de l’exposició. Els encaminaments de senyalització podotàctil faciliten la localització dels taulells des de l’entrada al museu. El moble on s’exposa cada imatge reproduïda s’ha dissenyat perquè se’n pugui fer una exploració tàctil còmoda. El moble conté la imatge, que és a la part superior; el text de sala, que s’exposa en braille i amb macrocaràcters a la part del davant del moble, en català i castellà; el dispositiu MP3 amb l’audiodescripció per interpretar correctament les imatges tàctils, fixat al costat esquerre i que, primerament, indica el número i el títol de l’àmbit en qüestió i, després, l’explicació en català; i els auriculars, situats a la part superior esquerra del moble.

La vivència de la lectura de les imatges en relleu, acompanyades de la seva audiodescripció, demana molta competència i experiència, pel que hem pogut comprovar fins ara. Hi hem afegit textures addicionals per complementar algunes superfícies. Però és a partir de la interacció i l’explicació com les imatges van prenent cos en la imaginació, amb totes les seves facetes d’ironia, sorpresa, malenconia, tendresa, etc.

Esperem que l’exposició us agradi. Podeu fer-hi una visita lliure o guiada. Els grups han de reservar dia i hora a través del telèfon 932 566 801, de dimarts a divendres, de 10 a 13 h, i dijous, de 15 a 17.30 h, o a través del correu electrònic reservesmuseudeldisseny@bcn.cat.

Enllaç a l’exposició dins el web del museu

Us convidem a llegir el comentari a l’accessibilitat de l’exposició Distinció al blog de Susana Gonzalez Ruiz.

Aquesta és la segona exposició temporal del Museu del Disseny, la primera va ser ‘Disseny per viure. 99 projectes per al món real’ que ha estat premiada amb el premi Ciutat de Barcelona 2015 en Disseny.

Paraules de la Directora del Museu del Disseny de Barcelona Pilar Vélez arrel del premi: “abordem els valors de canvi que té el disseny en la societat actual: la sostenibilitat, el reciclatge i l’accessibilitat”. Paraules d’Oscar Guayabero, comissari de Disseny per viure. 99 projectes per al món real, “El disseny pot ser un bon mediador amb el nostre propi cos, quan tenim diversitat funcional.”





Comentaris