EXPLICA’M TEIXINT

Un projecte creatiu entorn al món tèxtil on l’art esdevé curatiu i dignificant  
Museus de Sant Cugat


El projecte Explica’m Teixint es coordina des de fa tres anys des dels Museus de Sant Cugat de la mà del Servei Municipal d’atenció a la Dona, Entretallers (els tallers municipals d’Art) i No estàs sola, una associació sense ànim de lucre conformada per dones que són, com elles mateixes prefereixen autodefinir-se: supervivents de la violència de gènere.

Aquesta proposta es basa en tallers d’art tèxtil, principalment de tapís contemporani, que esdevenen llocs de trobada tranquils i agradables on, com el mateix nom indica, explicar tot teixint, compartir moments. Amb el teixit com a excusa, potenciem una convivència que ens uneix, que ens lliga unes a les altres. Les dones usuàries d’aquest espai són dones que es troben o s’han trobat en una situació vulnerable i que estan treballant per a la seva total recuperació. I la nostra missió o objectiu principal és la de fer aflorar eines i donar suport per a que aquesta recuperació sigui el més agradable possible.

Els objectius principals que perseguim, a grans trets, podrien resumir-se en:
  • Potenciar l’art del tèxtil i divulgar el llegat de l’Escola Catalana del Tapís, tot socialitzant aquest patrimoni. L’Escola Catalana del Tapís fou una concepció innovadora del tapís que va es va forjar als anys cinquanta a l’antiga fàbrica de catifes i tapissos Aymat, seu actual del Museu del Tapís Contemporani i lloc on desenvolupem els tallers que avui presentem, a Sant Cugat del Vallès
  • Per altra banda, volem millorar la qualitat de vida de les dones que hi participen. Si repassem les línies estratègiques que l’Ajuntament de Sant Cugat va aprovar en el Pla d’Igualtat 2013-2016 podem llegir el següent:
    • Impuls de les polítiques de gènere. Apoderament i governança
    • Lluita contra la violència de gènere
    • Ocupació i emprenedoria, talent i lideratge femení
    • Benestar i qualitat de vida 
Analitzant el projecte que presentem a partir d’aquestes premisses, veiem que respon a les principals estratègies del Pla en tant que: Impulsa l’apoderament de les dones que hi participen. Lluita contra la violència de gènere. I posa un petit gra de sorra per a promocionar el talent i el lideratge femení i fomentar el benestar i la qualitat de vida.

I tot això.. simplement... Teixint juntes!

Les usuàries d’aquest projecte vénen derivades des del Servei municipal d’Atenció a la Dona, el qual ens aporta les pautes necessàries per tal de desenvolupar el treball amb un col·lectiu vulnerable, i després que les usuàries hagin passat per un procés indispensable de treball terapèutic amb les psicòlogues del servei.

El que volem en definitiva és proporcionar coneixements i eines per a que les nostres participants esdevinguin lliures. Lliures en el sentit ampli de la paraula, a nivell emocional, a nivell professional. Sabem que és una tasca agosarada, però caminem amb els ulls i el cor posats en aquesta direcció.

Com ho fem? Simplement, creant xarxa. Una xarxa real, matèrica, de fils de llana que es teixeixen en l’ordit. Però també una xarxa conceptual, doncs concebem aquest espai de trobada com un lloc on crear un grup d’ajuda mútua.

Més enllà d’aprendre les tècniques del teixit, que després podrem aplicar a nivell professional, pretenem crear lligams afectius entre nosaltres. Per a nosaltres, l’art és una eina d’un gran potencial, perquè al nostre entendre ens ajuda:
  • A cohesionar-nos
  • A créixer com a persones
  • A eliminar pors i prejudicis
  • A riure
  • A mitigar el dolor, del cos i de l’ànima
En definitiva, ens ajuda a treure el millor de cadascú i cadascuna. D’una forma subtil però molt efectiva a la vegada.

Vegeu el reportatge del projecte aquí:


Helena Minuesa Sánchez
Responsable del servei educatiu dels Museus de Sant Cugat
Coordinadora del projecte Explica’m Teixint 

helenaminuesa@santcugat.cat

Comentaris