LA LLENGUA DE SIGNES ALS MUSEUS

Una experiència de la Xarxa de Museus Locals de la Província de Barcelona

Per tal de garantir que les persones sordes signants i oralistes puguin conèixer l'essència dels museus, en aquest any 2014 vàrem presentar una nova acció dins del programa de “La Mirada Tàctil” de la Xarxa de Museus Locals. Es tracta de nous elements comunicatius, realitzats per la Diputació de Barcelona i que compten amb l'assessorament de la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA), mitjançant el desplegament de vídeos en la llengua de signes i subtitulat.

Actualment la Xarxa de Museus Locals disposa de 27 mòduls multisensorials distribuïts pels museus de titularitat municipal, on els objectes exposats poden tocar-se per facilitar i potenciar un discurs interpretació tàctil del fons i continguts del museu com element inclusiu per assegurar l’accessibilitat cultural a tothom, però especialment per aquells visitants que presenten dificultats visuals, ceguesa i mobilitat reduïda.

 Els elements comunicatius que avui presentem estan pensats per garantir l'accés de la cultura al col·lectiu sord signant i oralista , un col·lectiu poc mimat en els museus. Es tracta bàsicament de la producció de vídeos amb la llengua dels signes i subtitulats de la presentació del museu i del seu fons. Actualment presenten aquesta millora a 23 museus de la Xarxa: el Museu Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys de Mar, Museu del Càntir d’Argentona, Museu de Caldes de Montbui, Museu de les Mines de Cercs, Casa Museu Domènech i Muntaner de Canet de Mar, Museu-Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i al Museu d Art de Cerdanyola del Vallès, Museu de ceràmica La Rajoleta d’Esplugues de Llobregat, la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles, Parc Arqueològic Mines de Gavà, Museu del Ter de Manlleu, Museu Comarcal de Manresa, Museu de la Nàutica del Masnou, Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià - Coves del Toll, Museu Abelló de Mollet del Vallès, el Museu de l' Esquerda a Roda de Ter , el Museu del Tapís de Sant Cugat del Vallès, Museu de Terrassa a la Casa Alegre de Sagrera, el Centre d Interpretació Camp de les Lloses a Tona, el Museu de la Pell de Vic i Vinseum de Vilafranca del Penedès, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer a Vilanova i la Geltrú

Tenim previst a inicis del 2015 incloure el museu L’Enrajolada de Martorell, el Centre d’Interpretació Molí d’en Rata de Ripollet, El Museu d’Arts de Sabadell i El Museu de Sant Boi de Llobregat amb l’objectiu que tots els museus que disposen de mòdul museogràfic de la Mirada Tàctil puguin oferir aquest servei.

Per facilitar la seva màxima difusió, s'ha creat un canal de Youtube anomenat "La Mirada Tàctil", on podem captar-los per telefonia mòbil, utilitzant el senyal en codis QR en el mateix museu. També podem fer-ho a traves dels webs dels museus locals, Diputació de Barcelona i Federació de Sords de Catalunya (FESOCA).

El que es persegueix és facilitar l'accés dels diferents canals de percepció, més enllà de la visual i escrita, amb l'objectiu que el visitant pugui escollir, de forma plenament normalitzada, els mecanismes de relació més adequats, per al seu procés d'enriquiment intel·lectual. La importància d’ un museu, no només està en el seu fons patrimonial, sinó també en la seva capacitat d’emocionar, generar sensibilitat, motivar i, sobretot, transmetre.

Lluís Rius Font
Tècnic de patrimoni cultural
Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona
riusfl@diba.cat



Comentaris