ARRELS DE MAR

Un projecte cultural i de responsabilitat social per a persones sense llar que atén Arrels Fundació


El Museu Marítim de Barcelona ha iniciat un projecte d’acostament a col·lectius vulnerables que pretén promoure una experiència d’aprenentatge i convivència entre persones excloses socialment i al mateix temps, fomentar accions de compromís social entre l’equip humà del museu amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones sense llar.

Un projecte d’aquestes característiques s’ha de desenvolupar amb la col·laboració de les entitats que atenen aquests col·lectius. Concretament, Arrels de Mar és un projecte col·laboratiu amb Arrels Fundació, entitat situada al mateix barri del museu, el barri del Raval i que té com a missió atendre les persones sense llar que es troben en les fases més consolidades d’exclusió perquè tornin a ser el més autònomes possible.

L’inici de la relació amb Arrels Fundació fou a través de l’acció La fam no fa vacances impulsada pel comitè d’empresa del Museu Marítim a l’estiu del 2013, en la que es demanà la recollida d’ aliments, productes d’higiene i diners per a les persones sense llar que diàriament atén Arrels Fundació. Una vegada acabada la campanya ens varem plantejar la possibilitat d’anar més enllà i propiciar un projecte d’acostament d’aquestes persones al museu.

El vessant cultural del projecte s’ha fet durant el 2014, en les que s’ha organitzat diferents activitats per donar a conèixer el museu i el patrimoni marítim a les persones que acull Arrels Fundació:

  • Visita guiada al museu en la que s’explicà d’una manera senzilla, amena i informal què és el museu, què hi fem, per què és important la institució museística i un recorregut guiat a les col·lecciones exposades. Sorprenentment es pogué interactuar amb forces persones del grup que coneixien algunes de les embarcacions de pesca exposades, ja que les recordaven del seu país d’origen i ens parlaven dels sistemes de pesca tradicionals, que són tan comuns en el Mediterrani. De fet, durant el recorregut pel museu, molts dels participants ens preguntaven o donaven la seva opinió del que veien o del que es parlava, de manera que podem confirmar que tenien força interès per la visita i els temes que es tractaren. 
  • Un taller de modelisme naval organitzat amb l’ajuda de l’Associació d’Amics del Museu Marítim, en el qual, seguint les recomanacions dels responsables d’Arrels Fundació, els participants realitzaren uns models d’embarcacions petits i molt senzills. Fou una activitat per aprendre, però al mateix temps lúdica ja que fomentà la cordialitat entre ells i l’hàbit d’ajudar-se per poder tenir tots acabat el seu model de vaixell. 
  • Una navegació amb el pailebot Santa Eulàlia, el vaixell tradicional del Museu Marítim de Barcelona, pel litoral barceloní. Una activitat de gaudi del patrimoni marítim, però que també fou important perquè permeté treballar altres objectius específics importants de l’activitat com són el del compromís per arribar puntuals, fomentar certs hàbits com el venir vestits adequadament, respectar l’estricta normativa de navegació amb un vaixell tradicional com és el de no poder fumar encara que s’estigui a l’aire lliure, a més del benefici terapèutic que una activitat d’aquestes característiques suposa i de millora de l’autoestima per les persones d’aquests col·lectius. 

Arrels de Mar no és únicament un projecte d’inclusió per a persones vulnerables i excloses socialment. És també un projecte que vol fomentar el voluntariat corporatiu. Per aquest motiu, previ a les activitats culturals organitzades, responsables d’Arrels Fundació van venir a presentar la seva organització a tot l’equip humà del Museu Marítim de Barcelona, i a explicar-nos les tasques que fan per acompanyar a les persones sense llar en el seu camí ap a l’autonomia, oferint allotjament, alimentació i atenció social i sanitària. Sensibilitzats amb la problemàtica, els treballadors del museu ens implicarem en la campanya #NINGÚDORMINTALCARRER, organitzada pel Nadal 2013 – 2014. I les activitats organitzades per acostar a aquest col·lectiu al Museu i a la cultura i patrimoni marítim es feren amb la participació de tècnics del museu que s’implicaren en el projecte.

Teresa Soldevila
Responsabilitat Social Museu Marítim


Comentaris