MUSEUS I ALZHEIMER

RESUM DE LA JORNADA SOBRE MODELS D'AVALUACIÓ
CCCB 23 d'octubre 2014


Des d'octubre de 2010, el CCCB compta amb una iniciativa cultural per a malalts d'Alzheimer, els seus familiars i cuidadors: el CCCB programa Alzheimer, que ofereix visites dinamitzades a les exposicions i a l'edifici del CCCB i un programa especial de cinema. Aquestes activitats són un estímul intel·lectual que permet establir connexions entre vivències pròpies i el món, evocar memòries llunyanes i promoure el desenvolupament personal. Però, sobretot, ofereixen una estona única per compartir, aprendre, riure i emocionar-se.

Una de les inquietuds dels responsables del programa ha estat, des del primer moment, avaluar els efectes del programa en les persones que assisteixen a les visites. Per tal d'establir mètodes d'anàlisi, el CCCB va organitzar el dijous 23 d'octubre, en el marc del seu 20è aniversari, una jornada sobre models d'avaluació amb especialistes de diferents disciplines.

Durant aquesta jornada es va presentar un mapa dels museus i centres d'Espanya que compten amb un programa cultural adreçat a persones amb demència. Però, sobretot, es va posar l'èmfasi en com podem avaluar els efectes d'aquests programes en les persones que pateixen la malaltia.

Diversos especialistes de diferents àmbits ens van presentar els seus mètodes i objectius per poder-los extrapolar als programes culturals dirigits a persones afectades per demències.

Durant la jornada, vam comptar amb la participació de:
  • Rosa Coscolla, responsable d'innovació i metodologia de Consultoria i Estudis, Fundació Pere Tarrés. Com avaluar.
  • Guillermo Fernández, consultor de projectes museístics. Avaluant els productes museogràfics relacionats amb la ciència.
  • Victòria Falcó, Projectes al Regne Unit, Universitat de Manchester i Cambridge.
  • Katherine Algar, Coordinadora de The Wales Dementias and Neurodegenerative Diseases Registered Research Group, NEURODEM Cymru.
  • Ana Isabel Guerrero, Neuropsicòloga Universitat de Barcelona. Avaluar l'impacte de l'art en persones amb demència.
  • Juan García Sandoval, Conservador de Museu de la CARM. Museu de Múrcia. Projecte Alzheimer.
  • Manuel Hernández Belver, Universitat Complutense de Madrid / Universitat de Salamanca. El Projecte A.R.S: Art i Salut.
  •  Josep Vila Miravent, Responsable de l'àrea de gestió de coneixement / Duna Ulsamer, treballadora social, responsable de l'àrea personal i família. Alzheimer Catalunya. Dementia Care Mapping (DCM) Bradford D.G.
  • Mònica de Castro, músic-terapeuta. Efectes de la musicoteràpia en la qualitat de vida dels malalts de demència.
  • Caterina Strati, mediadora artística i cultural, col·labora amb la Fundació Antoni Tàpies, Projecte activament i en el AFAB, Art Diari.
Tere Pérez
CCCB
alzheimer@cccb.or

Comentaris