LA VEU I LA MIRADA DELS PROTAGONISTES

Resultat del projecte Mapes audiovisuals de la ciutat

En un post anterior us varem avançar en què consistiria el projecte Mapes audiovisual de la ciutat. Ara, després de cinc mesos de treball, la veu i la mirada dels protagonistes s’expressa en aquest nou post. 

El projecte ha permès que 265 usuaris i 40 educadors d'11 centres que atenen persones amb discapacitat cognitiva i física facin un treball de reflexió i creació sobre la ciutat, el barri i la relació quotidiana dels participants amb el seu l’entorn urbà més immediat. El projecte ha conclòs en una col·lecció de petites peces audiovisuals realitzades a partir del muntatge de les imatges i dels sons que ells mateixos han pres dels espais i llocs propers i que els han resultat especialment significatius. Cadascuna de les peces ens mostren les seves visions particulars de l’entorn urbà.

Una selecció de les peces audiovisual les podeu veure en el següent link:

http://www.museunacional.cat/ca/mapes-audiovisuals-de-la-ciutat

Acompanayts dels educadors dels centres i dels professionals del món de la fotografia i del cinema (Pablo García, Adrià Cillero i de la sonidista Verònica Font), el projecte els ha facilitat l’apropiació d’alguns dels recursos expressius propis de la fotografia i del so que utilitzarien en la recerca i en la documentació necessària per a desenvolupar un petit procés de creació a l'entorn de l'espai urbà i dels seus usos. L’experiència els ha permés explorar i documentar llocs singulars del seu entorn immediat i sobre tot potenciar en els usuaris la consciència del que els envolta de manera creativa.

Aquí teniu dues fotografies representatives del making off del projecte acompanyades d’alguns comentaris dels educadors dels centres:



CO La Marina i 1981 Mecànica (Grup ASPROSEAT)
«El hecho de acercarles al mundo de la fotografía de una manera tan cercana y practica ha sido muy gratificante para ellos. Se han abierto a descobrir otras maneres de mirar, escuchar y expresarse (...)
Al principio fue difícil porque no estaban acostumbrados a este tipo de fotografías. Después su visión cambió y eran críticos con las fotos. (...) Algunos de ellos no habían cogido una càmera de fotos nunca y fue muy motivador.(...) Redescubrieron el barrio y les gustó mucho hacerlo. Ellos decidieron qué se ponia y qué no, la duración, las imágenes, el sonido y el texto... lo cuál hace que realmente lo viviesen como un proyecto suyo (...) Implicación, mayor interès, descubrimiento del mundo de la fotografía y más de un usuario ha descubierto una nueva afición.(...) Cuando hemos hecho alguna actividad extraordinària, son ellos los que se encargan de hacer las fotografías. Saben cómo encuadrar, le dan valor a la imagen que quieren fotografiar. »
Fundació Artesà
«han descobert una nova forma de mirar la fotografia, més enllà de mirar i disparar, (...) es preocupaven més per buscar una foto diferent a les que estan acostumats a fer. (...) van tenir clar que volien fotografiar des d’un primer moment, espais que eren molt significatius i quotidians per a ells. La tasca complexa va ser que canviessin el “xip” i fessin fotos diferents, tenint en compte les ombres, colors, perspectives, detalls, etc. (...) Han après a escoltar i a parar atenció als sons que anaven sentint pel carrer. (...) des del primer dia s’anaven fixant en tot el que sentien fins i tot quan no estàvem fent aquest taller, com per exemple en altres sortides, de camí al gimnàs, durant els seus desplaçament al centre, etc.
(...) va servir per prendre consciència de la importància de saber mirar, veure i escoltar. Molts d’ells venien amb fotografies i sons que havien gravat pels carrers amb els seus mòbils, tenien la tasca ben present durant el seu dia a dia. »
SOI i STO TEB Catellar
«a observar més detingudament la seva ciutat, essent ells els protagonistes alhora de captar amb la càmera allò que els ha cridat més l’atenció i enregistrant els sons que han escollit. (...) els participants van poder parar atenció als diferents sons i escoltar-los després de l’enregistrament. Els feia especial gràcia sentir la seva veu gravada. (...) La creativitat s’ha afavorit donant-los l’espai i la oportunitat per decidir i experimentar tant amb la fotografia com amb el so, acceptant, recollint i donant validesa a allò que ells escollien. »
CO TEB Verdum
«Creiem que en general el projecte ha estat molt bé; ha permès als nois fer fotos i gravar sons, cosa que la gran majoria no havia fet mai, tothom ha estat molt motivat i els ha agradat molt. »

CO Bogatell
«La ser un món nou per descobrir, utilitzant materials de caire professional del món de l'àudio i el so.»

CO TEB Barceloneta
«L’experiència de fer fotos i gravar sons ha estat molt positiva. »

Teresa González i Verdaguer
Cap del Departament d’Educació
teresa.gonzalez@museunacional.cat

Comentaris