PROGRAMA HERMES

El Museu de Sant Boi, conjuntament amb la Unitat d’Inclusió, Igualtat d'Oportunitats i Ocupació, fa deu anys, va iniciar el programa Hermes - protector dels viatgers, responsable de les fronteres-, en col·laboració amb els hospitals de les Germanes Hospitalàries (Benito Menni) i Sant Joan de Déu, de Sant Boi.

Aquest programa té l'objectiu de fer accessible la història i el patrimoni cultural a les persones que pateixen un trastorn mental, o tenen altres capacitats, i acompanyar-les en el seu camí, perquè és un viatge amb fronteres complexes.

El patrimoni és el fil conductor que permet als terapeutes treballar amb els nostres usuaris i usuàries. És l’excusa perfecta per treballar aspectes personals o de grup. D’aquesta manera poden gaudir del patrimoni mentre milloren el seu dia a dia.

Un altre objectiu important del projecte és la presentació pública. Cada any es fa una activitat, on s’explica quin tema s’ha estat treballant. Amb aquesta activitat volem no només donar visibilitat a aquest sector de la nostra ciutadania, sinó que posem el nostre gra de sorra en el seu apoderament personal. Entenem que la proposta ha d'estar encaixada clarament en un context comunitari; si no seria una proposta no inclusiva, tancada en aquest col·lectiu.

Aquest programa va més enllà de l’adaptació de visites o de l’execució de tallers adaptats. Entén que la gestió cultural també pot ser una eina de cohesió social, amb components de teràpia psicosocial.

Un projecte en avaluació contínua.

Cada any intervenen entre vuit i deu clíniques, amb la participació d’entre 80 i 100 persones. El programa té una duració d’uns cinc mesos, de gener a maig. Els tres primers anys, vam treballar la cultura i el patrimoni de l'antiga Roma. Els tres següents, l'època medieval i un any, l'època moderna. Durant aquest primers anys, de 2004 a 2011, es treballava una proposta que es dissenyava des del Museu, amb una estructura bàsica: una sortida patrimonial, una taller de gastronomia històrica, un workshop amb alguna teràpia i una presentació pública del programa.

Vam treballar de manera transversal amb els diferents equips de professionals que conformen el programa des de la psiquiatria, la psicologia, la història, l'arqueologia, el treball social, voluntaris, diferents teràpies... La feina feta, durant aquests anys, ens va permetre conèixer millor les necessitats d'aquest col·lectiu i trenar una xarxa de col·laboracions i projectes amb els dos hospitals.

Els anys 2012 i 2013, vam treballar des d'una altra perspectiva, més centrats en una proposta terapèutica. Les activitats ja no les vam centralitzar únicament des del Museu. El projecte fou dirigit per un equip de terapeutes, que van fer artteràpia, musicoteràpia, teatre... i es van ajustar a les necessitats terapèutiques de cada servei. Van treballar sobre les peces del nou MSB i les portes i finestres del barri antic.

El projecte està en avaluació contínua i és revisat per l'equip que forma part del projecte Hermes, tant pels professionals com pels usuaris i usuàries perquè tant les clíniques com els serveis terapèutics i els usuaris i usuàries canvien i hem d'estar atents a aquests canvis.

Des del Museu de Sant Boi volem agrair als dos hospitals del municipi, Parc Sanitari de San Joan de Déu i Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor – Benito Menni, l’oportunitat de seguir treballant en un programa d’aquestes característiques, ja que va ser una gran oportunitat per poder continuar aprenent i avançant en l' accessibilitat per a aquest col·lectiu de persones.

És per això que enguany hem tornat a revisar completament el projecte. Els dos anys anteriors, van estar molt centrats en l'artteràpia, però no totes les clíniques i usuaris i usuàries tenen les mateixes necessitats; calia fer, doncs, un projecte més a mida, que tingués més en compte les necessitats i especificitats de cada servei o clínica.
La proposta per al 2014 és completament oberta, amb tota la complexitat que això comporta. Són els terapeutes de referència i els mateixos usuaris i usuàries els qui decideixen quin tema treballaran i quina teràpia o activitat volen fera partir d'un leitmotiv comú, que aquest any seria el segle XVIII i que forma part del programa d’actes de l’Ajuntament de Sant Boi, en el marc de la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714.

Després de deu anys de projectes i experiència acumulada, pensem que aquesta aposta per un projecte completament obert, on siguin els mateixos usuaris i usuàries els qui tinguin un rol proactiu en el projecte, és la que millor pot donar resposta a les seves necessitats de millora i creixement personal.

Joanjo Esteban Castanera
Tècnic del Museu de Sant Boi

jesteban@santboi.cat

Comentaris