FEM UN MUSEU

Un projecte dels Museus de Sant Cugat per a fer més accessible l’art i la cultura a persones amb discapacitat intel·lectual

El projecte Fem un Museu és una iniciativa cultural amb cinc anys d’existència que té com a propòsit principal l'acostar el món de l'art a col.lectius en risc d'exclusió social i, més concretament, a col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual.Es materialitza en un projecte de creació en el qual comptem amb la participació directa d’un col·lectiu d’artistes dinamitzat per Entretallers, tallers municipals d’art, que acompanyen a deu persones amb necessitats especials. Per parelles (“binomis d’artistes”), aquests artistes creen obres d’art que després formaran part d’una exposició col·lectiva a l’entrada del Museu del Monestir.

Amb aquesta experiència volem posar de manifest que tothom pot ser artista i creador, sense prejudicis ni limitacions. I que l’art pot esdevenir l’eina perfecta per apropar dos móns que sovint es donen l’esquena, fer-los dialogar i enriquir-se mútuament.

Per fer realitat aquest projecte treballem amb l’estreta col·laboració de:
  • L’àmbit de Polítiques Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat 
  • La Taula de persones amb discapacitat de Sant Cugat 
  • Entretallers, tallers municipals d’art 
  • Deu artistes membres de les entitats que conformen la Taula de persones amb discapacitat de Sant Cugat: ASDI, ATAM, Taller ocupacional Jeroni de Moragas i Residència Sant Medir 
  • Deu artistes locals que participen activament en el procés de creació, dinamitzats pels professionals d’Entretallers, tallers municipals d’Art
Aquest projecte s’adreça a persones adultes, a partir dels 16 anys d’edat, amb esperit artístic i ganes de formar part d’un projecte de creació col·lectiu. No hi ha un límit d’edat ni establim un nivell educatiu concret dels participants.
Les persones amb necessitats especials són derivades des dels mateixos centres del municipi que són representats a la Taula de persones amb discapacitat.

Els objectius principals que perseguim són:
  • Fer més democràtics l’art i la cultura
  • Entendre l’art com una eina transformadora de la societat
  • Donar visibilitat a un col·lectiu en risc d’exclusió social, el de les persones amb discapacitat intel·lectual
  • Sensibilitzar la societat sobre la necessitat de ser respectuosos i tolerants amb la diferència, i percebre-la com quelcom enriquidor i constructiu
  • En definitiva, fer del Museu un lloc acollidor i per a tothom
Per a l’edició de Fem un Museu 2014 volem donar un pas més en el projecte d’inclusió a través de l’art i afegir la literatura en aquest procés. Per fer-ho, comptem amb la col·laboració de la Pili Egea.

La Pili és una santcugatenca usuària del centre ASDI que té una gran passió per l’escriptura i el món de l’art. És gran coneixedora del fet artístic i una amant de Frida Kahlo, la qual apareix de forma recurrent a les seves obres literàries.

Els i les artistes participaran en la creació d’il·lustracions que hauran d’acompanyar “El sueño”, el conte que la Pili Egea ha escrit expressament per a l’ocasió. D’aquesta manera, text i obra pictòrica conformaran una exposició inèdita que exposarem al Claustró.

Més enllà, a partir del conte de la Pili i de les il·lustracions que l’acompanyin elaborarem un llibre il·lustrat. Aquest llibre s’imprimirà i es posarà a la venda un cop s’inauguri l’exposició. Cada centre rebrà 250 exemplars del llibre per a la seva venda. Els fons que es recullin es destinaran al desenvolupament de les activitats pròpies de cada entitat.

Podeu veure el resum de l’edició del 2014 aquí

Helena Minuesa
Departament d'Educació
Museus de Sant Cugat
helenaminuesa@santcugat.cat

Comentaris

  1. Com a Museu ens alegrem de les iniciatives com la que presenta el Museu de Sant Cugat, per interessant i pel col·lectiu amb el qual treballa, potser en un futur podem treballaren algun projecte comú, perquè justament Sant Boi, ciutat vinculada des de fa més de 150 anys amb la salut mental, el museu treballa des de la seva creació l’any 1998 amb visites adaptades a aquests col·lectius. Fa 10 anys vam apostar per anar més enllà i vam iniciar el què ara diem projecte Hermes. Aquest és un projecte de difusió del patrimoni cultural santboià adaptat al col·lectiu de salut mental. A cada edició, hem anat experimentant amb diferents llenguatges i sobre tot hem treballat amb tots els sentits: el gust, la oïda, el tacte, l’olfacte i la visió, una manera de fer entendre el patrimoni. És un projecte en constant revisió, tant pels professionals del patrimoni com pels responsables dels diferents col·lectius que hi participen, prop de deu. Al llarg dels anys, hem anat fent tres sessions dedicades a Roma, tres al món Medieval, una al món Modern, una a la col·lecció del Museu, una altra a les portes i finestres del barri antic i actualment estem treballant en el Tricentenari. També hem treballat i col·laborat amb professionals del teatre del moviment, musicoterapeutes, artterapeutes, arqueogastrònoms, l’Escola de Música Municipal, el Centre d’Art Municipal i altres amb la finalitat primera de col·laborar en la normalització del col·lectiu i la seva cohesió social. Finalitzem tot el procés en una presentació pública.

    Però no és l’únic projecte en clau social que treballa el museu. Per això ens agradaria poder participar amb les nostres aportacions en aquest Blog tant interessant.

    Mª Lledó Barreda i Casanova. Directora del Museu de Sant Boi de Llobregat

    ResponElimina
  2. per saber-ne més http://www.museusantboi.cat/museu-social/

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada